InnovatieNU

Juni 2021

Fraunhofers visie op geavanceerde training

Auteurs:
Susanne Krause
Head of Communications
Fraunhofer Institute of Production Technology IPT

 

Helen Sophie Kolb
Project and Event Manager
Fraunhofer Institute of Production Technology IPT

Het is gemakkelijk om het er in theorie mee eens te zijn dat regelmatige training van medewerkers noodzakelijk is om groei te stimuleren en de productiviteit te verhogen. Het is ook onmiskenbaar, dat een goed opgeleid team betere prestaties levert in vergelijking met een team dat af en toe willekeurige trainingen volgt, of, erger nog, helemaal geen training krijgt. Waarom schrikken zoveel bedrijven dan terug voor het idee om een uitgebreid, permanent en duurzaam opleidingsprogramma te ontwikkelen?

 

Opleiding kan een polariserend onderwerp zijn. Het haalt de mensen van de werkvloer, wat niet wenselijk is voor de productiviteit. Maar, het is net als tegen de stroming in roeien: als je stopt met roeien, ga je achteruit. En als dat eenmaal gebeurt, is het heel moeilijk om die achterstand weer in te halen. Stoppen met trainen is daarom geen optie. Om die reden zien veel bedrijven training als een noodzakelijk kwaad: ze weten dat ze het nodig hebben, maar zien op tegen de kosten en de tijdsinvestering.

 

Mits goed gepland, gecoördineerd en uitgevoerd, is training een ideale manier om uw mensen nieuwe energie te geven en het maximale uit hun talent te halen, door mogelijkheden te bieden voor hun persoonlijke groei, wat zij vervolgens kunnen inzetten om uw bedrijf te verbeteren.

 

De aanpak van training in de industrie is de laatste jaren met sprongen vooruitgegaan, en Fraunhofer heeft een vooraanstaande rol gespeeld bij deze mentaliteitsverandering. De tijd dat studenten zich melden in een klaslokaal en de hele dag achter een bureau zitten terwijl een leraar hen toespreekt, is voorbij. Deze aanpak werkt alleen bij mensen die zeer gemotiveerd zijn om te leren. De meeste deelnemers van trainingen zijn niet erg gemotiveerd. Zij zien training vaak als tijdverspilling of als een kans om te falen. Hoe verandert u de mentaliteit van uw medewerkers en moedigt u hen aan om een nieuw trainingsplan te accepteren?

Innovatie als opleidingsstrategie

Innovatie in zowel uw fabrieksprocessen als uw opleidingsbeleid, is dé sleutel om uw concurrentie voor te blijven. Fraunhofer, gespecialiseerd in innovatieve oplossingen voor de industrie, biedt ook hoogwaardige trainingen om u en uw mensen te helpen nieuwe technologieën toe te passen, uw bestaande methodologieën te verbeteren en, het belangrijkste, de motivatie en ontvankelijkheid voor verandering te vergroten. 

Wij weten door onze ervaring met nieuwe technologieën, dat wij, wanneer we gedurfde, nieuwe ideeën implementeren, belangstelling wekken van succesvolle, innovatieve bedrijven, die op zoek zijn naar nieuwe manieren om te groeien en verbeteren. Dit biedt unieke mogelijkheden voor samenwerking met gelijkgestemde bedrijven.

 

Hoe bedenkt u een werkbaar trainingsschema?

Begin bij de top. Voor een coherente toepassing van alle opleidingsprogramma’s, moet de verantwoordelijkheid voor het toezicht hierop altijd beginnen bij het uitvoerend management. Zij weten het best waar bijscholing nodig is om bestaande problemen aan te pakken en om te anticiperen op opleidingsbehoeften voor innovaties die eraan zitten te komen, maar nog niet op grote schaal worden besproken.

 

Investeer tijd en aandacht in planning. Dit zal u helpen om een werkbare opleidingsstrategie te bedenken die in lijn ligt met uw algemene doelstellingen en die rekening houdt met uw ambities voor de toekomst. Uw strategie moet werken voor de unieke behoeften en omstandigheden van uw bedrijf.

Kies een trainingsaanbieder die expertise heeft in alle aspecten van uw bedrijf. Van de werkvloer tot logistiek, van klantenservice tot marketing. Als één leverancier alle trainingsbehoeften dekt, bent u verzekerd van bedrijfsbrede uniformiteit en coherentie, en minimaliseert u de kans op operationele conflicten tussen afdelingen. Als u allemaal op dezelfde golflengte zit, helpt en ondersteunt u elkaar om zich klaar te maken voor de toekomst.

 

Succesvolle trainingsresultaten beginnen met professionele, kwalitatief hoogwaardige training. Zoek een innovatief opleidingsbedrijf dat uw kernwaarden deelt en uw unieke behoeften begrijpt. Zorg ervoor dat ze de middelen hebben om de gehele taak uit te voeren, en geen delen van uw trainingsprogramma uitbesteden aan dochterondernemingen of samenwerkingspartners, want dat zal de samenhang ondermijnen.

 

Fraunhofers visie

Het ontwerpen van nieuwe en gave technologieën en industriële methodologieën is zinloos - tenzij u de expertise heeft om ze ook daadwerkelijk toe te passen. Om deze reden blijft Fraunhofer zijn aandacht richten op innovatieve manieren en middelen van opleiding. Zij hebben nauwkeurig ontwikkelde strategieën voor het vertalen van “ruwe” kennis naar de praktijk op de werkvloer. Want wat heeft het voor zin om meesterlijke innovaties te bedenken, als uw medewerkers niet in staat zijn om ze door te voeren? Het vinden van dat ontmoetingspunt, van creativiteit en praktische toepasbaarheid, kan al een kunst op zich zijn. 

Fraunhofer beheerst deze kunst. Een voorbeeld hiervan is ons seminar, ‘Machine Learning and Artificial Intelligence in Production’, waar de individuele stappen binnen het leerproces worden gecombineerd met praktische, handson oefeningen waardoor deelnemers leren om datasets te pre-processen, ML-algoritmen te trainen en de resultaten te evalueren, met behulp van de kennis en tools opgedaan tijdens het seminar. 

 

Een naadloze overgang van traditionele naar innovatieve technieken is al uitdagend genoeg, zonder de zorgen over de impact die dergelijke veranderingen zullen hebben op uw medewerkers. Fraunhofer kan u helpen deze overgang soepel te laten verlopen door uw medewerkers voor te bereiden op deze nieuwe uitdagingen, zodat u een voorsprong krijgt bij uw overgang naar innovatie. Onze ‘Chief Technology Officer’ (CTM) training is hier een goed voorbeeld van. De vijfdaagse certificaatcursus biedt deelnemers de vaardigheden die zij nodig hebben om het technologische potentieel binnen hun bedrijf volledig te benutten, en voorziet hen van de tools die ze kunnen gebruiken om de ‘time-tomarket’ te verkorten en de ontwikkelkosten te stroomlijnen.

 

Bedrijven helpen een innovatieve cultuur op te bouwen, is sinds de oprichting de hoeksteen geweest van het werk van Fraunhofer. Het ontwikkelen van permanente trainingsprogramma’s om medewerkers bij te scholen, is een vitaal onderdeel van deze visie. Het inzetten van kwalitatief hoogwaardige kennisoverdracht, is een innovatie die Fraunhofer blijft doorontwikkelen.

 

Naast speciaal ontwikkelde trainingen voor innovatieve bedrijven, heeft Fraunhofer ook een breed aanbod van seminars, workshops en conferenties, die erop gericht zijn bedrijven en personeel te ondersteunen bij het evolueren naar een volledig geïntegreerde en intelligente werkplek.